Verloop
Van maand tot maand
Maand 1
Maand 2
De ontwikkeling van uw baby gaat snel. In de eerste twee maanden worden alle lichaamsdelen en organen aangelegd; het hoofdje groeit hierbij duidelijk sneller dan de rest van het lichaam. In de 5e of 6e week begint het hartje van uw baby te kloppen. Dit is pas hoorbaar in de 8e tot 10e week. In de 7e week zijn de armpjes en beentjes zichtbaar en in de 8e week ontwikkelen zich de smaakpapillen in de tong; in de kaken vormen zich de 20 melktandjes. Ook komen de orgaanfuncties op gang en gaan de hersenen functioneren. Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig. Uw baby is na 11 weken ongeveer 45 mm groot en weegt ongeveer 3,5 gram.
Maand 3
Uw baby gaat bewegingen maken waar u overigens nog niets van merkt. De nageltjes op vingertjes en teentjes worden gevormd en het kan een vuistje maken. Ook het gezichtje krijgt al wat vorm en het mondje kan open en dicht. Uw baby is al op zoek naar zijn duimpje en het grijpt met de handjes en rekt zich uit. Kleine slokjes vruchtwater worden door de niertjes omgezet in urine, die weer in het vruchtwater terecht komt. Het vruchtwater wordt om de 2 uur ververst. Er vormen zich donshaartjes op de huid die tot ongeveer de 37ste week blijven zitten. Uw baby groeit minder hard dan in het begin, met nog maar 1 cm i.p.v. 2 cm per week. Het gewicht van uw kindje neemt wel sneller toe. In de 14e week zal het ongeveer 54 gram wegen als het 9 cm groot is.
Maand 4
Uw baby is druk aan het bewegen in de baarmoeder; alle spiertjes worden al gebruikt, zelfs die in het gezicht. Het huidje wordt beschermd tegen verweking. Hierdoor kan uw baby nog een tijd lang in het vruchtwater dobberen. De oogjes worden al lichtgevoelig en aan het einde van de maand kan het al geluiden horen binnen de baarmoeder. Het hartje van uw baby is nu bij de verloskundige ook goed te horen en slaat ongeveer 110-160 keer per minuut. Op het einde van de maand weegt uw baby ongeveer 200 gram en is 15cm groot.
Maand 5
Geluiden worden vanaf nu erg belangrijk voor uw kindje. Het zal gaan reageren op geluid en lawaai en het liedje wat u nu vaak zingt zal het herkennen als het geboren is. Het slaap- en waakritme wordt nu ontwikkeld. De baby zal nog voornamelijk slapen en is alleen voor korte periodes wakker. Als het wakker is zal het echter erg actief zijn; armpjes en beentjes hebben nog volop ruimte dus gaan flink tekeer. Het kind kan zelfs salto’s maken in de baarmoeder. Uw baby ontdekt nu ook een favoriete slaaphouding en als het geboren is zal het nog steeds graag zo willen liggen. Ongeveer in de 21ste week zal het schildklierhormoon geproduceerd gaan worden, wat de groei zal stimuleren. De donshaartjes worden vervangen door wat grovere haartjes, maar deze zullen nog voor de geboorte verdwijnen. Ongeveer in de 23ste week zal uw baby zijn teentjes kunnen vastpakken; de grijpreflex is ontwikkeld. Aan het eind van de maand weegt uw baby 650 gram en is ongeveer 22 cm groot.
Maand 6
De ontwikkeling van uw baby is al zo ver gevorderd dat het af en toe de oogjes openhoud en het ook al een echt gezichtje heeft. Er zijn wenkbrauwen en wimpers te zien en het gehoor is volledig ontwikkeld. Uw baby is nu al een karakter aan het ontwikkelen. Als het nu rustig in uw buik is zal het straks na de geboorte ook rustig zijn. Ook kunt u al merken of het vooral ‘s nachts of overdag actief is. Uw baby benut ondertussen alle ruimte in uw baarmoeder en ligt al helemaal in elkaar gedoken. Aan het eind van de maand weegt uw baby ongeveer een derde van het geboorte gewicht, zo’n 1200 gram, en is ongeveer 28 cm groot. Het ligt natuurlijk ook aan de bouw van de ouders hoe groot en zwaar de baby zal zijn.
Maand 7
Vanaf nu is uw baby levensvatbaar: het kan zien, horen, proeven en voelen. Door het onderhuidse vet en de rondere vormen krijgt de baby steeds meer het uiterlijk van een baby. Uw baby zal nu snel ondersteboven met zijn hoofd in uw bekken liggen (hoofdligging), vooral bij een eerste kind. Wanneer u al eerder bevallen bent, gebeurt dit vaak wat later. Uw baby is nu de ligging aan het bepalen maar ligt nog niet “vast” in het bekken. Als uw baby nu een verkeerde houding aanneemt zal uw verloskundige u doorsturen naar een gynaecoloog. Ondertussen zijn bijna alle organen van uw baby klaar behalve de longen. Daarom zou het in de couveuse komen te liggen als het nu al geboren zou worden. Het kan zich ook nog niet zelf warm houden en is nog erg gevoelig voor infecties. Aan het eind van de maand weegt uw baby ongeveer 1900 gram en is 35cm groot.
Maand 8
Uw baby groeit enorm snel. Zijn stofwisseling werkt optimaal. Door de snelle groei van uw baby wordt de beschikbare ruimte minder. Het zal zich minder vaak en minder krachtig kunnen bewegen. Uw baby ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder en zal deze maand gaan indalen (“vast” gaan liggen in het bekken). Aan het eind van de 8 e maand neemt het definitief de houding aan waarin het straks geboren gaat worden. Normaal gesproken is dat ondersteboven, dus met het hoofdje naar beneden. Vanaf week 33 begint uw baby zijn donshaartjes die over zijn lichaam zitten te verliezen. De huid wordt roze in plaats van rood. De longetjes beginnen langzaam volgroeid te raken. Aan het eind van de 8 e maand is uw baby ongeveer 43 cm en weegt 2900 gram.
Maand 9
Uw baby is zo goed als klaar om geboren te worden. De schedel van uw baby vormt nog geen aansluitend geheel. Er is ruimte tussen de schedelnaden. Dit is nodig om de bevalling (de uitdrijving) goed te laten verlopen. Van het donzen vachtje dat uw baby de afgelopen maanden had is weinig over. De huid is wat minder rimpelig en de baby is lekker mollig. Aan het eind van de 9 e maand is de baby ongeveer 50 cm en weegt 3400 gram.